fbpx

Тераса чи все ж таки Веранда?

Для багатьох веранда – це пережиток минулого. Тому коли вони будують собі нову хату, то намагаються робити її без веранди. Ми можемо обійтися без неї і не особливо почуватись ущемленим. Адже навіщо веранда, якщо є балкон чи тераса? Але не все так просто. Коли люди заїхали жити в будинок без веранди, то вони розуміють її цінність.

Що вибрати, веранду чи терасу?

Перед тим, як розбиратися в тому, що з цього підійде більше, потрібно дати поняття веранді та терасі. Цікаво те, що багато хто не завжди правильно позначають одне й інше, плутаючи ці два поняття.

Веранда – це невелике приміщення, яке приєднане до будинку. Вона може бути відкритою або закритою, може бути вбудованою в будинок або виносною. Це веранда. Якщо ж говоримо про терасу, то це вже окремий майданчик, який використовується для відпочинку. Вона чимось схожа на альтанку, але без даху. Часто кажучи про терасу, багато хто має на увазі веранду без даху.

Особливості будівництва веранди

Найправильніший підхід – це запланувати будівництво веранди спочатку. У цьому випадку ви зможете отримати повноцінний будинок, в який гармонійно вписуватиметься веранда. Вона не відрізнятиметься своїм стилем виконання, вона не виділятиметься із загальної картини. Все це тому, що вона буде зроблена відразу і тими самими матеріалами, що й будинок. Для цього достатньо переглянути проекти каркасних будинків a>, де вже є веранда.

Якщо ж у вас веранди немає, але ви хочете її прилаштувати, то це інший варіант. Все залежить від складності прибудови. Пристосувати простий майданчик до будинку можна навіть самим. Якщо ви хочете зробити веранду закритою, а також підвести туди опалення в підлозі, то, швидше за все, вам потрібна буде допомога кваліфікованих фахівців.

Найчастіше веранду встановлюють біля входу в будинок. Але правильніше звертати увагу не на те, де знаходиться вхід, а на сторони світла. Варіанти розміщення веранди:

  1. Зі східної сторони. Цей варіант ідеально підходить для сніданків. Коли ж починається денна спека, тут ви зможете сховатися від неї та відпочити;
  2. З південної сторони. Це добре підходить для розміщення зимового саду. Тут завжди буде тепло та сонячно;
  3. З західної сторони. Цей варіант добре підійде для тих сімей, які люблять разом повечеряти і подивитися на захід сонця;
  4. З північної сторони. У цьому випадку сонця буде набагато менше, але під час літньої спеки іноді хочеться десь сховатися.

Розміри веранди

Тут немає чітких вказівок, як краще зробити. Якщо ви будуєте її разом з будинком, то ви самі вибираєте відповідний собі розмір. Найкраща порада – це робити веранду, яка гармонійно виглядатиме з будинком. Якщо будинок маленький, то не варто робити більшу веранду. Але це лише порада.

Якщо ж веранда буде прилаштовуватися окремо, то тут рекомендації конкретніші. Фахівці радять, щоб веранда була не більше 7,5 м на 3,5 м. Це все з тієї причини, що прибудовуючи веранду, під нею не роблять потужного фундаменту. Тому якщо її зробити великою, то згодом вона може покоситися.

Дахи теж будуть різними, залежно від того, коли будувалася веранда. Якщо вона зводилася разом із будинком, то найчастіше дах для всіх приміщень загальний. Якщо ж її прибудовували трохи пізніше, то тоді тут роблять односхилий пологий дах, щоб там не накопичувався сніг.

Веранда може бути як повністю відкритою, так і з можливістю закривати її. Другий варіант більш практичний, тому що у разі негоди ви закрили все і можете перебувати на веранді. Жодний пил, дощ, сніг і вітер вам не заважатимуть. Найкращий варіант для створення такої веранди – це панорамні вікна, якими можна будь-якої миті все закрити. Щоправда, їх установка буде досить дорогою.

Призначення веранди

Веранди має цілий список призначень.

  1. Веранда як літня кухня;
  2. Веранда вітальня;
  3. Зимовий сад;
  4. Їдальня;
  5. Ігрова зона.

Найпрактичніший варіант – це організувати на веранді літню кухню. Тоді влітку, поки ви щось готуєте поїсти, вдома не буде спекотно. Але тут кожен вибирає сам, як він хоче організувати цей простір, адже іноді хочеться обладнати таке місце, де можна буде спокійно посидіти в тиші.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Замовити консультацію


    Передзвонити вам?


      Дякую!

      Ваше повідомлення успішно відправлено!