fbpx

Теплоізоляції каркасних будинків – різновиди технологій

Технологія каркасного будівництва прийшла до нашої країни з Північної Європи та Північної Америки. Клімат у цій частині планети трохи холодніший, ніж в Україні. І хоча там ця технологія користується великою популярністю, у нашій країні до неї ставляться недовірливо. Багато хто переживає, що утеплювача буде недостатньо для того, щоб удома було тепло. Вся причина таких сумнівів у тому, що товщина стін каркасних будинків лише 15 см, а ось цегляних будинків з утепленням – до півметра. Тому другий варіант вселяє більше впевненості, хоча за фактом не завжди найкращий.

Основні вимоги до теплоізоляції

Цікаво те, що в нормативних документах із теплоізоляції будівель нічого не сказано про товщину стін. Там зазначені основні вимоги щодо опірності теплопередачі. Для найхолодніших регіонів України вона має становити не менше ніж 3,3 м² × °С/Вт.

Важливо розуміти, що опір теплопередачі для різних матеріалів буде різним. Цегла має нижчий рівень опору, ніж пінополістирол або мінеральна вата. Головне, щоб кінцевий результат на вимірюваннях показав рівень опору вище 3,3 м ² × °С/Вт. Якщо ви хочете збільшити опір, потрібно додатково утеплити приміщення зовні 5-ти сантиметровим пінополістиролом і тоді опір теплопередачі буде 4,7 м2 × °С/Вт.

Застосовувані утеплювачі

Зазвичай, в Україні використовується товщина утеплювача не більше 15 см. Це значення може змінюватись залежно від того, який тип утеплення, який будинок та які параметри каркасу.

Для каркасного будинку найчастіше використовують мінеральну вату на основі скловолокна чи базальтового волокна. Хоча багато хто більше звикли чути про скловолокно, ми ж використовуємо базальтове утеплення, так як це негорючий матеріал, там не заводяться гризуни і він має хороші показники. Вони трохи нижчі, ніж у скловолокна, але все ж саме цей матеріал забезпечує приміщення гарною звукоізоляцією.

Ще один варіант, який часто використовують для утеплення, – це пінополістирол. Він може вбирати в себе вологу, а також зберігає високий рівень теплоізоляції. Цей матеріал зазвичай використовують при будівництві будинків із СІП-панелей. За технологією матеріал знаходиться всередині, а зовні проклеєний ОСП плитами завтовшки 10 см.

Додаткова зовнішня теплоізоляція

Для покращення теплоізоляції можна додати зовнішній шар утеплювача. Для цього найкраще підійде екструдований пінополістирол. Основна його перевага в тому, що зовнішній шар закриє дерев’яний каркас і прибере всі містки холоду. Дерево не вважається холодним матеріалом, але при цьому рівень опору значно нижчий, ніж у утеплювача. Якщо додати зовнішній шар утеплення, тоді все максимально добре закривається, а економія на опаленні значно зростає.

Є й інші варіанти утеплення із екологічно чистих матеріалів. Іноді для цього використовують целюлозу, яку засипають у стіни за допомогою спеціального обладнання. Ще можна зустріти деревноволокнисту вату, яка збирається з волокон целюлози та спресовується у жорсткі плити. Для з’єднання використовується деревна смола. Ще рідше вибирають лляні та очеретяні мати.

У нашому випадку технологія каркасного будівництва передбачає використання базальтового утеплювача, ГКЛ та екструдованого пінополістиролу. Цих матеріалів достатньо для того, щоб отримати потрібний рівень тепло- та звукоізоляції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Замовити консультацію


    Передзвонити вам?


      Дякую!

      Ваше повідомлення успішно відправлено!