fbpx

Каркасні будинки: у чому відмінність канадської технології від фінської?

Коли говорять про каркасні будинки, всі розуміють, що це не наша технологія, але чия саме – відповісти складно. Хтось каже, що це канадська технологія, а хтось що це фінська технологія. І хоча способи складання вони практично схожі, є деякі відмінності, які варто враховувати. Основні з них полягають у методі збирання конструкції та у використовуваних матеріалах.

Переваги обох технологій

Незалежно від того, за якою технологією будують каркасні будинки, вони мають низку важливих переваг. З них можна виділити такі:

  1. Короткі терміни зведення будинку;
  2. Приміщення не дають усадки;
  3. Високий рівень енергоефективності;
  4. Просте внутрішнє та зовнішнє оздоблення;
  5. Невелика вага будинку;
  6. Приступати до складання будинку можна будь-якої пори року;
  7. Дешеві, в порівнянні з іншими методами будівництва.

Також у фінської та канадської технології зведення каркасних будинків є свої недоліки. Так як будинки повністю обшиваються утеплювачем, то всередину не надходитиме достатня кількість повітря. Вирішити цю проблему можна встановивши якісну вентиляцію. Також обидві технології не розраховані на будівництво великої кількості поверхів. Зазвичай будують один поверх, один поверх і мансарду або два повноцінні поверхи.

Характеристики фінської технології будівництва будинків

Основна відмінність у тому, як готується каркас будинку. За фінською технологією спочатку збираються зовнішні несучі стіни із бруса камерного або природного сушіння. Коли силовий каркас готовий, його обшивають вітрозахисною мембраною та листовим матеріалом. 

Наступний етап – це утеплення приміщення. Для цього використовують кам’яну чи базальтову вату.Вона укладається між брусами каркаса, а зверху закривається пароізоляційною плівкою, після чого починається етап фінішного оздоблення приміщення. 

Зовнішню частину приміщення найчастіше закривають блок-хаусом, імітацією бруса чи вагонкою. Іноді вибирають інші матеріали, але це вкрай рідко. Важливою частиною є залишити спеціальний вентиляційний зазор між вітрозахистом та оздобленням для того, щоб відводити вологу.

Важливим нюансом є те, що за фінською технологією будинки будують двома типами. В одному варіанті стіни збирають окремо від будинку, а потім встановлюють готові варіанти на свої місця та обв’язують будинок. У другому випадку каркас збирається на місці, після чого йде утеплення, фінішне оздоблення та інші роботи.

Характеристики канадської технології будівництва будинків

Будинки за канадською технологією відрізняються методом збирання. Для цього варіанта елементи стін готуються не дома, але в підприємстві. Це йде будівництво із СІП-панелей. В даному випадку береться два однакові за розміром листи ОСП плити, між якими вставляється утеплювач і під пресом все склеюється. Готові плити доставляють на об’єкт і далі починається будівництво. У цьому випадку збирається каркас, а паралельно із цим монтуються сип-панелі.

Також тут змінюється утеплювач. Якщо раніше це була кам’яна чи мінеральна вата, то тут уже використовується пінополістерол. Це друга відмінність двох технологій збирання будинків. За рахунок цього готову конструкцію можна отримати значно швидше. Вона має кращі звукоізоляційні властивості ніж перший варіант.

Підсумок

У кожній технології є свої переваги та недоліки.Тільки вам вирішувати, який варіант ви використовуватимете. Каркасне будівництво надає великі можливості, вигідні ціни та короткі терміни будівництва будинків. Завдяки цьому вже за один сезон ви зможете в’їхати в повністю готовий будинок і жити там з усією родиною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Замовити консультацію


    Передзвонити вам?


      Дякую!

      Ваше повідомлення успішно відправлено!