fbpx

Газоблоки чи каркас: вибір енергоефективного будинку

Для зведення енергоефективних будинків, у наш час великою популярністю користуються два типи будівель – каркасні будинки та будинки з газобетону. У кожному варіанті є свої позитивні сторони, про які ми розповімо в цій статті.

Вибираючи матеріал для стін майбутнього будинку, багато хто дивиться на швидкість зведення будівлі, на ціну і на спосіб виконання робіт. Крім цього важливо і те, скільки коштуватиме жити у цьому будинку. Наприклад, трохи раніше були дуже популярні будинки з цегли. Вони і зараз користуються популярністю, але на їхню зміну приходять вигідніші варіанти.

Цегла виглядає переконливо, але при цьому будівництво будинку з цього матеріалу займає багато часу. Ще одні мінус цього матеріалу в тому, що у нього висока теплопровідність. Щоб якось зберегти тепло в приміщенні, потрібно робити товстіші стіни. Іноді це перевищує всі розумні межі. У цей момент починають думати, як можна заощадити. Один з варіантів – це утеплити будинок пінопластом завтовшки 15 см., але тоді ширина стіни виходить до 60 см. Все це позначається і на тому, який фундамент потрібно вибирати спочатку, щоб витримати таку вагу будинку.

Якщо ж говорити про газобетон або каркасні будинки, то товщина їх стін становить від 15 до 40 см. Завдяки цьому можна зробити вужчий фундамент, ніж заощадити собі гроші. Терміни для будівництва такого будинку зменшуються до 1-го будівельного сезону.

Що вибрати для отримання енергоефективного будинку?

Міцні та енергоефективні матеріали завжди будуть різними матеріалами. Якщо вибрати міцні та важкі матеріали, то вони мають низький рівень теплоізоляції. Якщо вибрати повітряні теплоізоляційні матеріали, то вони не такі міцні. Тому завжди потрібен компроміс, який допоможе вибрати те, що вам найбільше підходить.

Наприклад, ви можете побудувати будинок з покращеного енергоефективного каменю, такого як газобетон, а можете вибрати основою утеплювач, який буде вмонтований у дерев’яний каркас будівлі.

Плюси кам’яного будинку

Перший і основний плюс цього будинку в його міцності. Найчастіше вони розраховані кілька поколінь. Такі конструкції витримують великі навантаження та довго служать. Також камінь – це натуральний матеріал. Та ж цегла або газоблок виготовляється з каменю. Ще один позитивний момент цього матеріалу – це теплоінерційність. Камінь довше гріється, але й довше остигає, ніж каркасний будинок. Спочатку стіни вбирають тепло, а потім довгий час його віддають. Ці матеріали добре поглинають всю зайву пару та зайву вологу. Таким чином, вони контролюють мікроклімат у будинку. Саме тому в будинках із важких матеріалів дихати завжди легко.

Завдяки тому, що при виготовленні газобетону в основі камінь, а також є добавка алюмінієвої пудри, то у матеріалу залишається міцність каменю, але завдяки хімічній реакції матеріал стає пористим і значно легше каменю.

Плюси каркасного будинку

Ці будинки відрізняються своєю економічністю, енергоефективністю та швидкістю зведення. Каркасні будинки мають власний термін служби. Іноді він доходить і до 80 років, але часто на заході стільки в будинку не живуть. Його купують на 10-20 років, а потім просто змінюють на новий.

Щоб отримати теплу стіну, в каркасний будинок зашивають базальтову вату або пінополістерол. Основа будинку – це дерев’яний каркас, що утеплюється всередині, а потім обшивається ОСП або гіпсокартоном. Таким чином, товщина теплої стіни знизилася до 15-16 см., а швидкість будівництва займає 3-4 місяці до повного завершення.

Цей будинок нагадує собою термос. Він швидко прогрівається, тому що немає втрат тепла, але для отримання свіжого повітря потрібна хороша вентиляція. Найкраще вибирати примусову вентиляцію з рекуперацією повітря. Тобто повітря змінюватиметься, але без зміни температури всередині будинку.

Завдяки такій товщині стін, вага будинку значно знижується. Тому власники економлять на фундаменті добрі суми грошей, які потім можна використати для того, щоб зробити сучасний ремонт. Якщо ви хочете замовити собі каркасний будинок під ключ Київ, краще відразу звертатися до наших фахівців. Ми відповімо на всі ваші запитання, допоможемо з проектом вдома, а потім і його втіленням у реальність.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Замовити консультацію


    Передзвонити вам?


      Дякую!

      Ваше повідомлення успішно відправлено!